Pale Ale (Пейл Ейл)

Ейлът, за разлика от лагера е бира с горна ферментация. Дрождите, които ферментират пивото, превръщайки го в алкохолна напитка работят на повърхността на течността при температура близка до стайната. Светлия (пейл) ейл е всъщност най-общо наименование на всички стилове ейл със светъл цвят. Терминът започва да се употребява за бири, създадени от светли ейлови малцове едва в началото на 18 век, но бива произвеждан през Средновековието из по-голямата част на европейския континент, най-вече в Англия, Шотландия и Ирландия, но също така и в Белгия и Германия.

Първоначално пивоварството се е извършвало на семейно ниво, като основно жените са се занимавали с тази дейност. По-късно през Средновековието се появяват първите пивоварни към манастирите, фермите и пристанищата на по-големите градове. Ейлът се е пиел основно от простолюдието, като не е било необичайно да се консумира и от деца.

Днес, вече станал неразделна част от репертоара на крафт пивоварните по цял свят, като негови разновидности могат да се посочат английски пейл ейл (EPA); американски пейл ейл (APA); индийски пейл ейл (IPA), който всъщност пак е английски; пейл ейл от Нова Англия (NEIPA), произхождащ от североизточното крайбрежие на САЩ; стар ейл; шотландски светъл ейл и др. Алкохолното съдаржание варира значително. От 3-4% за по-слабите светли ейлове (каквито са се консумирали масово в средновековна Европа), до силни ейлове с алкохолно съдаржание до 12%, например шотландския ейл.